Wróć do listy

Święto Pieczonego Ziemniaka

27 września to w kalendarzu Święto Pieczonego Ziemniaka. Z tej okazji klasy: 8aw, 3pdw, 8au, 8ww uczestniczyły w cyklu zajęć warsztatowych, pt. ,,Ziemniak w roli głównej". 
Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną, dotyczącą pochodzenia, nazewnictwa i wartości odżywczych tego warzywa. Następnie aktywnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych i doskonalili swoje umiejętności praktyczne. Obierali, kroili, tarli, gotowali ziemniaki, przyrządzając z nich potrawy: kopytka, placki ziemniaczane, kluski śląskie, frytki. Podczas prac doskonalili motorykę małą, poznawali nazwy i zasady użytkowania narzędzi kuchennych i urządzeń AGD. Uczyli się korzystać z wagi kuchennej. Nabyte umiejętności młodzież będzie mogła wykorzystać w codziennym funkcjonowaniu    i przyszłej pracy zawodowej. 
Na zakończenie cyklu zajęć uczniowie klas: 8aw, 3pdw, 8au, 4-5a, 6a wzięli udział w 10 kilometrowym rajdzie pieszym doliną rzeki Bug, obszarem
 Natura 2000. Podczas wędrówki dzieci obserwowały zmiany zachodzące w przyrodzie jesienią. Podniosły swoją sprawność fizyczną. Uwieńczeniem wszystkich działań było samodzielne przygotowanie ogniska, upieczenie i degustacja ziemniaków. Piękna pogoda pozwoliła na wesołe gry  i zabawy z ziemniakiem: rzucanie do celu, poszukiwanie zaginionego ziemniaka, toczenie ziemniaka, wykonanie postaci z ziemniaka, szyszki i patyka.
Ogarnizatorkami zajęć były: Anna Wojtaszek, Marzena Mejer, Agnieszka Skoczeń.