Wróć do listy

WARSZTATY KULINARNE - „Dyniowe szaleństwa”

18 września  2024 r. uczniowie klas: 8uw,  3pdw i 8aw rozpoczęli realizację projektu „Dyniowe szaleństwa”. W ramach zajęć rozwijających kreatywność  i przysposobienia do pracy  uczestniczyli w integracyjnych warsztatach kulinarnych. Celem warsztatów było zainteresowanie uczniów umiejętnościami kulinarnymi, wdrażanie zasad higieny i podstaw zdrowego odżywiania podczas przygotowywania posiłków. 
Uczniowie zapoznali się ze sposobem przygotowania zupy dyniowej, poznali właściwości odżywcze dyni. Podczas warsztatów doskonalili umiejętność obierania   i krojenia warzyw, a także gotowania. Zajęcia kulinarne pozwoliły im poszerzyć wiedzę kulinarną  i doskonalić umiejętności radzenia sobie w kuchni. 
Uczniowie mieli okazję zgodnie współdziałać  z innymi, angażować się w miarę swoich możliwości, rozwijać umiejętności manualne. Wszyscy wykazali się dużym zaangażowaniem, aktywnością i zapałem w przygotowaniu dyniowej zupy.  Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych pomogło im wzmocnić wiarę we własne siły oraz nauczyć się samodzielności. 
Po wspólnej degustacji zupy przystąpili do prac porządkowych. Wszyscy uczestnicy warsztatów na pewno będą miło  wspominać wspólnie spędzony czas w kuchni.
Warsztaty odbyły się pod kierunkiem  Pań -  Marzeny Mejer, Agnieszki Skoczeń   i  Anny Wojtaszek